Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Εμπόρων Νομού Ηρακλείου

Αρχική Καταστατικό
Καταστατικό Σελίδα 5

Άρθρο 22ο
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Στην αρχή της Συνεδρίασης η Γενική Συνέλευση εκλέγει μεταξύ των μελών αυτής τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης ο οποίος ερίζει πρακτικογράφους για την τήρηση των πρακτικών.Μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Γ.Σ. προεδρεύει ο πρόεδρος του Δ.Σ.
για θέματα που δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη και δεν γνωστοποιήθηκαν σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 19 άρθρο του παρόντος δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση εκτός αν πρόκειται για την εκλογή προεδρείου ή για την σύγκληση άλλης Γενικής Συνέλευσης.
Στη Γενική Συνέλευση κάθε μέλος έχει δικαίωμα ψήφου.
Τα μέλη μετέχουν αυτοπροσώπως στην Γενική Συνέλευση. Σε περίπτωση κωλύματος, τα μέλη εκπροσωπούνται με αντιπρόσωπο που ορίζουν με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Στις Γενικές Συνελεύσεις του Συνεταιρισμού καθώς και στις συνεδριάσεις του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου, μπορεί να παρίσταται συμβουλευτικά και χωρίς να δικαίωμα ψήφου, ένας υπηρεσιακός εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και ένας αντιπρόσωπος του οικείου Ο.Τ.Α.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Απόλυτη πλειοψηφία υπάρχει όταν ο αριθμός των ψήφων είναι μεγαλύτερος από το μισό του συνόλου των ψήφων των μελών που πήραν μέρος στην ψηφοφορία (άρθρο 11 παρ. 3 εδ. 1 του Π.Δ. 93/87).
Εξαιρούνται οι αποφάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού οπότε απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων  μελών, ανεξάρτητα αν κατά τη λήψη της απόφασης ορισμένα μέλη έχουν διαγραφεί ή αποβιώσει εφ’ όσον η διαχειριστική περίοδος (άρθρο 5, παρ. 8 του υπ’ αριθμ. 93/87 Π.Δ./τος)

 

Άρθρο 23ο
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η γενική Συνέλευση έχει τις εξής αρμοδιότητες, πέρα από τις προβλεπόμενες από ειδικές διατάξεις, του υπ’αριθμ. 93/87 Π.Δ./τος
1. Ασκεί έλεγχο για τις πράξεις και τις παραλήψεις του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου και μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί ή να κυρίσει έκπτωτα τα συμβούλια αυτά ή τα μέλη τους.
2. Εκλέγει επιτροπές για την μελέτη ειδικών θεμάτων ή την παρακολούθηση ειδικών εργασιών για την υποβοήθηση του έργου των οργάνων του Συνεταιρισμού.
3. Αποφασίζει για την διάλυση του Συνεταιρισμού, την προσχώρηση σε Ένωση Οικοδομικών Συνεταιρισμών ή την αποχώρηση του από αυτή.
4 Αποφασίζει για την ίδρυση ή τη συμμετοχή σε Εταιρείες Μικτής Οικονομίας με στόχο τη διευκόλυνση εκπλήρωσης του σκοπού του Συνεταιρισμού.
5. Αποφασίζει για την αγορά ή την πώληση έκτασης γης, το είδος και τη μορφή της οικιστικής της αξιοποίησης, καθώς και τη σύναψη δανείου και την εκπλήρωση του σκοπού του Συνεταιρισμού
6. Αποφασίζει για την απόδοση τακτικών εισφορών από τα μέλη καθώς και την επιβολή εισφορών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
7Εγκρίνει αποφάσεις του διοικητικού Συμβουλίου που αφορούν (στα πλαίσια του Π.Δ. 93/87):
α)την απόκτηση  από τον Ο.Σ. ακινήτων
β)την υποθήκευση ακινήτων του
γ)τη σύναψη δανείων.
8. Εγκρίνει τον κανονισμό εργασιών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.
Σε κάθε Γενική Συνέλευση πρέπει να ανακοινώνεται οι αποζημιώσεις και τα οδοιπορικά κλπ. Έξοδα που καταβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου ως και τα τρέχοντα έξοδα της Διοίκησης.


 

Άρθρο 24ο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ

1. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως καταχωρούνται σε ιδιαίτερο βιβλίο πρακτικών του οποίου δύναται να λαμβάνουν ελεύθερα γνώση τα μέλη του Συνεταιρισμού. Στα πρακτικά υπογράφονται από τον Πρόεδρο, τους Συντάκτες των Πρακτικών και δέκα από τα παρόντα μέλη και γίνεται μνεία των αποδεικτικών σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης τα οποία φυλάσσονται σε ιδιαίτερο φάκελο.
2. Αντίγραφο του πρακτικού κάθε τακτικής και έκτακτης Γενικής Συνέλευση του Συνεταιρισμού στέλνει με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων εντός μηνός, όπου καταχωρείται στον ιδιαίτερο τηρούμενο φάκελο του Συνεταιρισμού. Αντίγραφο στέλνεται επίσης και στον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Άρθρο 25ο
ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

1. Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται κατά παράβαση των διατάξεων του υπ’ αριθμ. 93/87 Π.Δ./τος ή του καταστατικού είναι ακυρώσιμη.
2. Η ακυρότητα κηρύσσεται με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου και μετά από αγωγή του Διοικητικού ή Εποπτικού Συμβουλίου ή κάθε μέλος του Συνεταιρισμού που έχει άμεσο έννομο συμφέρον ή του 1/5 του συνόλου των μελών του Συνεταιρισμού ή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Η αγωγή ακύρωσης της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 15 μέρες από τη λήψη της απόφασης.Όταν η ακύρωση ζητείται από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ανωτέρω προθεσμία αρχίζει από την κοινοποίηση σε αυτό της απόφασης του Γ.Σ.
Σε περίπτωση ειδικών αποφάσεων που αφορούν προσωπικά κάποιο μέλος του Συνεταιρισμού, η αγωγή για ακύρωση απόφασης πρέπει να γίνει μέσα σε  15 ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης στο ενδιαφερόμενο.
3. Η σχετική αίτηση κοινοποιείται στο Συνεταιρισμό 10 μέρες πριν από τη συζήτηση στο δικαστήριο. Ο Συνεταιρισμός εκπροσωπείται κατά τη συζήτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο ή εφόσον η αίτηση έχει υποβληθεί από αυτό, από ειδικούς εκπροσώπους που διορίζονται για το σκοπό αυτό από το αρμόδιο δικαστήριο κατά τη διαδικασία της Εκούσιας Δικαιοδοσίας μετά από σχετική αίτηση κάθε μέλους που έχει έννομο συμφέρον από τη διεξαγωγή της δίκης. Επίσης ισχύουν διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του Π.Δ. 448/91.
4. Τελεσίδικη ακυρωτική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ενεργεί έναντι όλων των μελών του Συνεταιρισμού.
5. Με την απόφαση ακύρωσης της εκλογής ολόκληρου Διοικητικού Συμβουλίου ή περισσοτέρων από τα μέλη του (τακτικών και αναπληρωματικών) διορίζεται προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν και τα υπόλοιπα εγκύρως εκλεγμένα μέλη που υποχρεούνται να συγκαλέσουν σε προθεσμία ενός μηνός από τη δημοσίευση της αποφάσεως, Γενική Συνέλευση για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου ή μελών αυτού. Αν η ακύρωση αφορά το Εποπτικό Συμβούλιο (τακτικό προσωρινό) συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση για εκλογή νέου συμβουλίου ή μελών του μέσα στην ίδια προθεσμία που αναφέρθηκε παραπάνω.
6. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μετά από βεβαίωση του αρμόδιου Πρωτοδικείου περί μη υποβολής ένστασης κατά του κύρους των εκλογών, διατάσσει σε τακτική προθεσμία που ορίζεται από αυτό, την παράδοση των βιβλίων και πρακτικών του Συνεταιρισμού στο νέο Συμβούλιο.